Plattegrond Parkeerplaatsen Laatste Nieuws Evenementen Algemene Info Stadstoezicht Links Parkeren in Harderwijk


www.parkerenharderwijk.nl

Belparkeren

Vexpan reikt ESPA Gold Award uit aan Parkeergarage Houtwal Harderwijk

Camperbezoek

Parkeren grote voertuigen

Harderwijk gaat fietsers helpen met parkeren in de binnenstad

Stadstoezicht gaat oneigenlijk gebruik parkeerplaatsen elektrische auto’s beboeten

Stadstoezicht controleert in burger


Belparkeren

Vanaf 1 september 2017 maken wij betaald parkeren via de mobiele telefoon mogelijk.

Het zogenaamde belparkeren. Met belparkeren betaalt u snel, veilig en alleen voor de exacte parkeertijd.


Wat is belparkeren?

Bij belparkeren is het niet nodig om bij de parkeerautomaat een parkeerkaartje te kopen. Alles gaat op basis van het kenteken. Er hoeft geen parkeerkaartje of kaart van de provider in uw auto te liggen. De parkeercontroleurs scannen het kenteken van uw auto en kunnen zo zien of u betaald hebt. Belparkeren kan met elk type mobiele telefoon en via elke telefoonprovider. Het maakt dus niet uit of u een abonnement of prepaid-kaart heeft.


Waar kunt u belparkeren?

Belparkeren is mogelijk op parkeerplaatsen en -terreinen waar u vooraf moet betalen voor parkeren. Dat zijn parkeerlocaties zonder slagbomen. Het gaat daarbij om de volgende locaties met de volgende parkeercodes:


  • P5 Boulevard 2017 - code 38401 (max 3 uur)
  • P6 Boulevard 2017 (bestaand) - code 38401
  • P3 Flevoweg - code 38412
  • P20 Kerkplein - code 38402 (max 3 uur)
  • P2 Lelykade - code 38411
  • P18 Plantage - code 38403
  • P13 Selhorstweg - code 38413
  • P12 Smeepoortstraat - code 38404 (max 3 uur)
  • P16 Vitringasingel - code 38405
  • P10 Waltorenstraat - code 38406 (max 1 uur)


Aanmelden bij provider

Om gebruik te kunnen maken van belparkeren, moet u zich eerst aanmelden bij een provider. In Harderwijk zijn dit:U bent vrij om te kiezen uit één van deze bovenstaande providers.

Sommige providers bieden ook een app aan.


Hoe werkt het?

Als u uw auto heeft geparkeerd en bent aangemeld bij een provider, belt u of sms’t u de locatiecode naar de provider. De locatiecode is een nummer van vijf cijfers en staat op de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. Na het doorbellen of – sms-en van de locatiecode start de betaling van het parkeergeld direct. Als u weer vertrekt, belt of sms’t u naar hetzelfde telefoonnummer om uw parkeertijd te beëindigen. De betaling van het parkeergeld stopt dan direct. Biedt uw provider een app aan? Dan kun zich ook daarmee de parkeertijd starten en beëindigen.


Wat gebeurt er als u vergeet af te melden?

Vergeet u na het parkeren om u af te melden bij uw provider, dan loopt uw parkeertijd door tot de maximaal toegestane parkeerduur of tot het moment dat u op die plaats niet meer zou hoeven te betalen. U kunt dit voorkomen door op uw persoonlijke pagina in te stellen dat uw provider u een herinnerings-sms stuurt.

Vexpan reikt ESPA Gold Award uit aan Parkeergarage Houtwal Harderwijk

De ondergrondse parkeergarage Houtwal in Harderwijk is bekroond met de gouden editie van de European Standard Parking Award: de ESPA Gold Award. Deze award is dé onderscheiding voor parkeergarages van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. De gemeente Harderwijk ontving het kwaliteitslabel woensdag 29 juni jl. uit handen van Peter Martens, vicevoorzitter van Vexpan, het Platform voor Parkeren in Nederland.De ESPA Gold Award is door de European Parking Association (EPA) in het leven geroepen om parkeergarages van topkwaliteit te onderscheiden van de standaard waaraan iedere parkeergarage zou moeten voldoen. Jeroen de Jong, wethouder van de gemeente Harderwijk nam de award in ontvangst: ‘Ik ben er bijzonder trots op om met deze Gold award in het rijtje te staan naast de parkeergarages Markthal en St.-Jan.’


Over de parkeergarage

De garage is rond en biedt plaats aan 450 voertuigen. In het midden heeft hij een groot glazen dak, dat ervoor zorgt dat tot onderin – ruim 21 meter beneden het maaiveld – daglicht valt. De parkeerlagen hebben de vorm van een spiraal en liggen rond de lichtschacht die een doorsnede heeft van 12 meter. Op weg naar beneden komen bezoekers nergens een pilaar tegen. Voor het verlaten van de garage is een aparte rijbaan gemaakt rond de lichtschacht, die automobilisten zonder obstakels naar de uitgang voert.


Tijdens graafwerkzaamheden zijn resten van een oude stadspoort ontdekt. Deze zijn gerestaureerd en staan tentoongesteld op de onderste verdieping van de parkeergarage.

De parkeergarage is voorzien van energiezuinige, dimbare ledverlichting. In totaal gaat het om 650 led-armaturen die vier standen hebben: 30, 25, 20 en 15 Watt. Verder is de garage uitgerust met een sprinklerinstallatie.


Over Vexpan

Vexpan is dé autoriteit op het gebied van parkeren binnen de sector mobiliteit en stedelijke ontwikkeling. Vexpan streeft ernaar de verschillende belanghebbenden met elkaar te verbinden door informatie-uitwisseling in het kennisnetwerk, om zo integraal de kwaliteit van het vakgebied parkeren continu te verbeteren. Er zijn inmiddels 3 garages in het bezit van de gouden editie van de European Standard Parking Award.

Camperbezoek

Een bezoek aan de gemeente Harderwijk kan natuurlijk ook goed met uw camper. Wij bieden camperplekken aan. Er zijn twee camperplaatsen.


Op de parkeerplaats aan de Parkweg is ruimte voor 3 parkeerplaatsen voor campers met een maximale lengte van 8 meter. De maximale verblijfsduur is 48 uur en is gratis. De plaatsen liggen naast zwembad De Sypel en vormt met de fiets een mooie uitvalbasis voor een bezoek aan bos, water en binnenstad.


Daarnaast zijn er tijdelijk nieuwe camperplaatsen gerealiseerd vlakbij de binnenstad. Het gaat om 4 plekken aan P2 Lelykade tegenover molen De Hoop. De plekken zijn het hele jaar open en toegankelijk en parkeerkosten voor een camper bedragen € 8,50 per overnachting, voor gedurende maximaal 2 nachten. De plekken zijn op loopafstand van het historische centrum van Harderwijk. Er zijn geen voorzieningen bij de tijdelijke camperplekken aanwezig. De gebruikers mogen gebruik maken van sanitaire voorzieningen in de haven. Op de hoek Hierdenseweg - Hogeweg is een watertappunt. Voor lozen van vuil water en tappen van schoon water kunnen campereigenaars en gebruikers terecht bij Stijkel Campers.

Parkeren grote voertuigen

In Harderwijk is voor het parkeren van grote voertuigen een speciaal parkeerterrein beschikbaar dat beschikbaar is voor chauffeurs die woonachtig zijn in de gemeente Harderwijk. Overlast van geparkeerde vrachtwagens in woonstraten kan zo voorkomen worden. Dit parkeerterrein is gelegen aan de Daltonstraat 18 op het industrieterrein Lorentz (bij het bedrijf Van de Mheen Foodservices). Hier kunnen vrachtwagens met een gebruikersovereenkomst gratis parkeren. Het is verboden grote voertuigen zoals vrachtwagens en touringcars op de weg en/of in parkeervakken te parkeren.


Wilt u uw voertuig parkeren in de gemeente Harderwijk? U heeft dan een ontheffing nodig, als: uw voertuig langer is dan 6 meter, breder dan 2,0 meter of hoger dan 2,4 meter, en

u wilt parkeren op maandag tot en met vrijdag tussen 18.00 en 8.00 uur of in het weekend.

Harderwijk gaat fietsers helpen met parkeren in de binnenstad

De gemeente Harderwijk heeft een aantal maatregelen genomen om het parkeren van fietsen in de stad beter te organiseren. Er komen o.a. fietsparkeervakken en extra parkeergelegenheden nabij de Bruggestraat.

Ook komen er mobiele fietsenstallingen tijdens de Aaltjesdagen en een betere bewegwijzering. Op deze manier wil het college de binnenstad van Harderwijk gastvrijer, veiliger en beter toegankelijk maken. Aanleiding daartoe zijn signalen over hinder voor winkelend publiek en onveilige situaties tijdens uitgaansavonden.

Uitbreiding blauwe parkeerzone in de Zeebuurt Harderwijk

Het gaat om Burg. de Meesterstraat, Wouter van Damstraat, Zeestraat (gedeelte tussen de Burg. De Meesterstraat en de Laan 1940-1945) en Laan 1940-1945 (uitbreiding tussen de Vogelstraat en Zeestraat).


Bewoners van de Havenkade en de woonboten komen ook in de blauwe zone. Alle bewoners van de parkeerschijfzone hebben recht op één bezoekerskaart per adres, deze is gratis. De bezoekerskaart staat op uw adres en wordt eenmalig verstrekt. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart.


In blauwe zones mag slechts worden geparkeerd op plaatsen die voorzien zijn van een blauwe streep langs de weg. Bovendien moet een duidelijk zichtbare parkeerschijf worden gebruikt waarop het tijdstip staat aangeven waarop het parkeren is begonnen.


De blauwe zone geldt op maandag tot en met zaterdag van 8.00-18.00 uur en op koopavonden tussen 18.00 en 22.00 uur. De maximale parkeertijd (1 uur) staat op het verkeersbord bij de zone. De blauwe zone is bedoeld om langdurig parkeren tegen te gaan. Vanaf 1 november zal er worden gehandhaafd door politie en Stadstoezicht. De straat moet toegankelijk zijn voor hulpdiensten en mindervaliden.

Stadstoezicht gaat oneigenlijk gebruik parkeerplaatsen elektrische auto’s beboeten

Elektrische auto’s zijn in opmars. Steeds meer mensen schaffen een dergelijke auto aan. Deze auto’s rijden niet op gas, benzine of diesel maar moeten regelmatig opgeladen worden. Hiervoor zijn speciale oplaadpunten in het leven geroepen. In Harderwijk hebben we vier parkeerplaatsen voor elektrische auto’s met zo’n oplaadpunt: aan de Vitringasingel, het station, de Strandboulevard en in de parkeergarage Houtwal. Deze zijn herkenbaar aan het vierkante blauwe P-bord met onderschrift ‘alleen voor elektrische voertuigen’ (m.u.v. de Houtwalgarage, daar staat een bord met P-oplaadpunt).


Stadstoezicht ontvangt in toenemende mate klachten van bezitters van elektrische auto’s dat de parkeerplekken gebruikt worden door auto’s die op andere brandstof dan elektriciteit rijden. Met ingang van donderdag 11 april 2013 gaat Stadstoezicht dan ook toezicht houden op het gebruik van de plekken. Bij oneigenlijk gebruik krijgt de bezitter van de auto in eerste instantie een waarschuwing. Gebeurt het een tweede keer, dan volgt een boete.


Er wordt in EU verband gewerkt aan een nieuw verkeersbord dat het parkeren bij laadpalen moet regelen, maar het zal nog wel even duren eer het zover is. Tot die tijd moeten wegbeheerders het met het bestaande bordenareaal doen.


Nu er steeds meer laadpalen verschijnen om elektrische auto’s en andere elektrische voertuigen op te laden, rijst bij wegbeheerders de vraag hoe je voorkomt dat de parkeerplaats bij zo’n laadpaal wordt gebruikt door iemand die daar eigenlijk niets te zoeken heeft. In de praktijk loopt het meestal niet zo’n vaart, maar het kan natuurlijk geen kwaad om het zorgvuldig te regelen.


Een wegbeheerder heeft op dit ogenblik de keus uit een drietal opties, zo leert navraag bij CROW die bezig is om een handreiking voor het plaatsen van laadpalen te ontwikkelen.

OGB DesignStadstoezicht controleert in burger

Jongeren verlaten tijdens de pauze vaak de school om naar een supermarkt te gaan voor een snack of drankje. Onderweg wordt afval nog wel eens op straat of in tuinen gegooid. Gooi dit afval in de prullenbak. De nieuwe boete voor straatafval op straat voor jongeren onder de 16 jaar bedraagt € 60,00 boven de 16 jaar € 120,00. Onlangs heeft Stadstoezicht weer gecontroleerd op de zogenaamde snoeproutes in burger, dus zonder uniform maar met legitimatie. Stadstoezicht werkt zo mee om de openbare ruimte schoon, heel en veilig te houden. Binnenkort herhaald Stadstoezicht deze actie weer.


Laatste Nieuws


Harderwijk heeft een veelzijdig aanbod van cultuur, uitgaan, toerisme en evenementen en is bezig met een verfraaiing van de Harderwijker binnenstad.

Bij een aangenaam verblijf in de stad hoort ook minder autoverkeer. Daarom is de binnenstad autoluw gemaakt.

Op deze website leest u waar en hoe u in Harderwijk kunt parkeren in en rond de binnenstad.